Tel 93.452.73.71 ˇ jornades@amic.media
Inici Contacta
Qui som
|| catalā castellano english
Dos blocs temātics
Programa
Ponents
Vídeos de les millors pončncies
Presentacions dels ponents
Assistents (220)
Galeria de fotos
Inscripcions
Localitzaciķ
Contacta
Histōric: 2es Jornades 2006
Histōric: 3es Jornades 2008
Histōric: 4es Jornades 2012
Histōric: 5es Jornades 2015
Ponents
GUMERSINDO LAFUENTE: "Del paper a la xarxa: La difícil transició d'un ofici i d'una indústria"

Gumersindo Lafuente és periodista. Durant els últims tres anys ha estat responsable del canvi digital d'El País (elpais.com), una transformació total de la tecnologia, el disseny i l'organització de la redacció que ha convertit el diari de referència mundial en castellà líder també a Internet. Entre 2007 i 2009 va fundar i va dirigir soitu.es, mitjà digital que combinava el millor del periodisme tradicional amb les oportunitats que ofereixen les tecnologies de la Xarxa als periodistes i als usuaris. Entre 2000 i 2006 va dirigir elmundo.es, que en aquesta etapa es va col•locar com a líder indiscutible de la premsa en línia a Espanya i en espanyol a nivell mundial.
En l'actualitat és Mestre de la Fundació Nou Periodisme Iberoamericà (FNPI), presidida per Gabriel García Márquez i membre de la Xarxa Iberoamericana de Periodisme Cultural.

La seva tasca com a director d'Elmundo.es va ser premiada el 2002 pel Club Internacional de Premsa i el 2008 va rebre el premi José Manuel Porquet, el més prestigiós que es concedeix a Espanya en l'àrea de nou periodisme.

Alguns dels seus últims articles reflexionant sobre aquests temes són: El Futur del Periodisme: Com hem arribat fins aquí?, Les Noves redaccions i el periodisme amb futur, L'era de la interconnexió.PIET BAKKER: "Els periodistes com a agregadors i community managers"

Els periodistes no són només col•lectors de notícies o els seus guardians. Amb més possibilitats dels usuaris per enviar històries, fotos i comentaris, i amb una oferta d'informació en línia més abundant, el rol dels periodistes ha canviat. En aquesta ponència ens enfocarem en els dos nous rols que han sorgit durant l'última dècada. El primer és el d'agregador o curador de les notícies, un treball administratiu que assegura una alta sortida de material mantenint baixos costos. Utilitzar les notícies d'altres mitjans o de fonts que no són mitjans és la tasca principal d'aquests professionals. El segon és el rol de community manager, convidant als usuaris a compartir material, i organitzant a la comunitat en línia. Utilitzarem exemples de mitjans en línia per il•lustrar aquests dos nous rols del periodista.

Piet Bakker és professor de Qualitat en Periodisme de Mitjans Creuats a l'Escola de Periodisme i Comunicació de la Universitat Tècnica d'Utrecht. Va estudiar Ciències Polítiques a la Universitat d'Amsterdam i va treballar com a periodista per a diaris, revistes i estacions de ràdio. Ha editat i publicat llibres i articles sobre els hàbits de lectura, la història dels mitjans, periodisme, nous mitjans, els mitjans holandesos, notícies internacionals, periodisme d'investigació, la indústria musical, innovació en els mitjans i premsa gratuïta. A més, té un bloc sobre el desenvolupament de la premsa gratuïta a www.newspaperinnovation.com.NEUS COMELLAS - Taula rodona: "Cap a on va la publicitat?"


Neus Comellas Verdaguer
, és llicenciada en Ciències de la Informació, branca de Publicitat i Relacions Públiques, i màster en màrqueting i direcció d'empreses de comunicació. S'incorpora a l'equip Directiu de Televisió de Catalunya com a directora comercial, el mes de març del 2005.

Des del mes de novembre del 2007, ocupa el càrrec de directora comercial corporativa. A l'inici d'aquesta nova etapa va dirigir i coordinar la transformació dels departaments comercials de Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i dels serveis interactius de la CCMA establint les estratègies i polítiques comercials del Grup. Des d'aleshores ha dirigit la conversió d'aquesta àrea en el tractament de la publicitat com a eix principal de la comunicació transversal dels mitjans de la CCMA.

Anteriorment havia treballat durant 15 anys (1990-2005), a Media Planning Group, agència de mitjans de comunicació, desenvolupant diversos càrrecs i funcions des de l'oficina de l'empresa a Barcelona, com la direcció estratègica d'anunciants i la direcció i gestió d'equips.

Ha estat també vinculada a l'agència de publicitat Delvico Bates del 1987 al 90 i al diari Regió 7 del 1982 al 1987.PAU GARCIA-MILÀ: “Encara que no ho sembli, tot està per fer”

Vivim en uns moments d'incertesa. És en aquestes circumstàncies, quan sembla que el món s'acaba, quan hem de treure el nostre ingeni per poder tirar endavant. La situació no és la millor però, què podem aportar perquè canviï? Hi ha solució? En Pau Garcia-Milà pensa que sí i ho intentarà explicar.

Pau Garcia-Milà
(Olesa de Montserrat, 1987) és un jove empresari i emprenedor des dels 17 anys. En l'actualitat dirigeix eyeOS, una empresa fundada el 2005 que va ser part dels inicis del Cloud Computing, sent avui una ferma competència de grans multinacionals del sector tecnològic. És també co-ideador i conseller de Bananity, una xarxa social orientada a potenciar el que apassiona a les persones a partir del que estimen i odien.

Pau col•labora en diversos mitjans de comunicació com COM Ràdio (programa "Empenta") o TV3 (en la tertúlia dels dimarts de "Divendres") i ha aparegut en diversos programes com “Buenafuente” a La Sexta i “Desaprender” a Antena 3. Des de 2012 és també professor associat d'ESADE al màster en Digital Business. Malgrat la seva joventut ha rebut importants premis com el Premi Príncep d'Astúries i de Girona "IMPULSA Empresa 2010" o el Premi MIT a l’Innovador de l'any 2011, així com el Premi Nacional de Comunicacions 2009. És també autor de "Tot està per fer" -2011 - i "Optimismamente" -2012 - que sumen ja més de 10 edicions.JOSEP-LLUÍS DE GABRIEL I EROLES: "Les 10 principals tendències en Màrqueting Digital 2013"


Josep-Lluís és el fundador de Laboratori de Màrqueting Digital BITLONIA.COM, des d'on ha creat diverses empreses en el sector Internet Màrqueting.

És autor del llibre "Internet Màrqueting 2.0". Ha impartit seminaris arreu del món, i col•labora amb diverses universitats (Politècnica, Pompeu Fabra, Ramon Llull, etc.)

És membre de la Comissió Digital de l'Associació Empresarial de la Publicitat.

TIM ROWELL: "Vols construir una aplicació exitosa per a la teva publicació? Llavors aquests són els 10 errors a evitar..."

Tim té una perspectiva única sobre els reptes i oportunitats que presenten les plataformes emergents dels smartphones i les tauletes i el seu impacte en el producte editorial i flux de treball, el rendiment comercial i els lectors. En aquesta presentació, Tim esbossarà les principals estratègies que els editors han de tenir en compte abans de llançar o actualitzar les seves aplicacions per smartphones i tauletes.

Tim Rowell va treballar per al Grup Telegraph Media durant 5 anys com Digital Publisher, Telegraph.co.uk, i després va dirigir el desenvolupament de productes mòbils del grup per iPad, iPhone i Android com a Director de The Telegraph, Desenvolupament de Productes Mòbils. Després de The Telegraph, Tim es va unir a Tigerspike on va treballar amb Al Jazeera, The Economist, Haaretz, Emirates i American Express - ajudant-los a desenvolupar i millorar les seves estratègies de productes mòbils. Tim és el MD i Co-Fundador del Grup Michwell, que construeix aplicacions i productes mòbils per a diversos dels principals editors internacionals i marques.CRISTINA RIBAS: “Nous models de negoci per al periodisme, experiències i projectes”

La ponència farà un repàs d'algunes experiències d'èxit en nous models de negoci basats en serveis periodístics digitals. Des de l'aposta per la digitalització radical de grans grups editorials com l'alemany Springer, fins a mitjans locals d'arreu del món. També s'explicaran diferents models d'obtenció d’ingressos que s'estan assajant: murs de pagament, subscripció, publicitat especialitzada, agregadors, aplicacions mòbils, crowdfounding, transaccions, etc. En molts casos es tracta de projectes R+D a partir dels quals ja es comencen a treure conclusions útils de cara a posar en pràctica estratègies digitals per als mitjans.

Cristina Ribas és periodista especialitzada en ciència i tecnologia. Consultora de projectes digitals en les organitzacions. Professora de periodisme a Internet i codirectora del Postgrau de Comunicació Estratègica Digital al IDEC- Universitat Pompeu Fabra. Presidenta de l'Associació Catalana de Comunicació Científica. Ha treballat en mitjans de ràdio, premsa, televisió i Internet. En els darrers anys s'ha especialitzat en el disseny i la implementació de projectes d'estratègia digital per a empreses i institucions.


PHILIPP FURST - Taula rodona: "Cap a on va la publicitat?"

Philipp Furst treballa en agències de mitjans des de fa temps. És vicepresident de l’Associació Empresarial de Publicitat on és membre del Consell d’ Administració y membre de l’Organització de Repensar la Base de la Comunicació. Al 1996 va iniciar un projecte amb una gran visió de negoci, va crear Mediaedge i en només nou anys van passar de 4 persones a 40 i va arribar a assolir grans facturacions i resultats. 

També és el director de Zenithmedia, on s’encarrega de la compta de resultats i vetlla pel desenvolupament del negoci, els recursos humans, la reputació i la rendibilitat de l’empresa. Amb un equip format per 22 professionals optimitzen la gestió de les campanyes online i offline, estratègia, planificació i negociació de compra per a importants clients nacionals.

A part de l’àmbit professional també dedica part del seu temps a la docència, on imparteix classes a la  DCEI Dircom Master (Universitat de Barcelona) des de 1987. Una altra dedicació són els seus blogs: mediaplanninginstitute.com (sobre mitjans) i manitasdecerdo.wordpress.com (sobre gastronomia).

 

ELVIRA DE ANDRÉS: "Seduint a l'usuari mòbil: les tendències de la nova societat connectada"

Espanya és un dels països al món amb major penetració de Smartphones, una revolució que està passant a nivell global, però qui és el consumidor mòbil? Com interactua amb el dispositiu? Com se senten els usuaris en rebre publicitat en un mitjà tan personal? I com es relaciona aquest dispositiu amb la resta de pantalles disponibles?

Elvira De Andrés, actual directora general de la divisió de mitjans de Nielsen, ha ocupat diferents llocs de responsabilitat al llarg de l'última dècada en Nielsen, on ha gestionat comptes de gran consum -relacionades amb alimentació, begudes, drogueria-perfumeria- i va ser New Business Manager per a Espanya, responsabilitzant-se del creixement de nou negoci de la companyia en sectors com automoció, entreteniment, llibres i telecomunicacions. Recentment, va ser directora de la divisió internacional de Telecomunicacions de Nielsen-Nielsen Telecom Practice Group-.

 

 

MANUEL SALA: “Podem conèixer l’audiència de les edicions digitals? Una aproximació a les mètriques”

Es vol presentar de manera senzilla les diferencies entre les mètriques de difusió i audiència per als mitjans digitals. Veure amb la tecnologia actual i com queden les mètriques enregistrades. No es tracta de tràfic web (navegadors únics, visites i pàgines vistes) sinó de una possibilitat de auditar dades de les publicacions digitals que es visualitzen a través de uns softwares específics. Ho veurem amb l’exemple de Issuu.

Manuel Sala González va néixer a Bilbao i viu a Barcelona. Té 47 anys, està casat i té tres fills. És Llicenciat en CC. Econòmiques i Empresarials i Màster en Auditoria. Auditor-Censor Jurat de Comptes per oposició al ROAC i PDD IESE (Universitat de Navarra). Actualment és director de l'OJD interactiva, la divisió de Informació i Control de Publicacions encarregada del mesurament i control de l'audiència en Internet dels mitjans electrònics.

Conferenciant habitual, ha publicat articles sobre la difusió de la premsa i sobre mesurament d'audiència a Internet en revistes especialitzades. És coautor del Llibre Blanc del Comerç Electrònic. AECEM 2009. Va participar en FICOD 2010 a la taula sobre el futur de la Mesura d'audiència a Espanya. És coautor del Llibre Blanc del Màrqueting Dinàmic IAB Spain, Juny 2011.


CARLOS PURSALS -  Taula rodona: "La reputació a la xarxa digital"

Especialista en corporate brand, reputació de marca, comunicació corporativa i gestió de la influència.
Diplomat en Relacions Públiques per la UB, diplomat en Ciències Empresarials per la UB, postgrau en Direcció de Recursos Humans per EADA, postgrau en Direcció de Màrqueting per EADA, màster en Estudis de Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra i a l’actualitat està doctorant en Comunicació.

Va iniciar la seva carrera professional fa 20 anys en l’àmbit de la comunicació corporativa i les relacions públiques ocupant diverses posicions en diferents agències petites, mitjanes i multinacionals. A l’actualitat és consultor de comunicació i reputació corporativa per a diverses marques nacionals de diferents àmbits sectorials. Durant aquests anys ha participat en més de 100 projectes de creació, comunicació i gestió de la influencia de marca.

És fundador de digital_treading, la primera plataforma online per al diagnòstic i la construcció de la reputació digital dirigida a persones. Porta 15 anys vinculat en la docència en diferents escoles de negoci de Madrid i Barcelona així com conferenciant habitual de fòrums empresarials.

 

CARLES GRAU - Taula rodona: "Cap a on va la publicitat?"

Carles Grau és un publicista que té una llarga trajectòria en el món professional de la comunicació i el docent. Actualment imparteix classes a la UAB i a UVic. Grau és soci fundador de l’empresa de màrketing i publicitat Serrat&Grau creada al 2009, on dirigeix la part creativa i executiva. Va estar vuit anys a Tiempo BBDO com a redactor publicitari i com a director creatiu a les empreses Young&Rubicam, a Villarosas i a Publicis Casadevall Pedreño PRG. La seva especialitat sempre ha sigut la visió global de les necessitats dels clients establint paràmetres de projectes de comunicació global que integren i generen sinergies entre mitjans tradicionals i mitjans online i 2.0.
TRINITAT MILAN I VELA - Taula rodona: "La reputació a la xarxa digital"

Antropòloga de formació i Màster en Consells d’Administració per EADA. Actualment és CEO a Platxeria SL, Social Media Strategist d’Elogia.net, professora del Máster de Màrqueting digital de la UPF, professora de competència digital de la UOC i Presidenta d’STIC.CAT organitzadors dels Premis Blocs Catalunya. És col.laboradora a diversos blocs i ha publicat articles a El Periódico de Catalunya, Contrapunt i El9Nou.
Taula rodona: casos d’emprenedors des de la Universitat

La taula rodona pretén presentar la universitat com un espai per a la gestació d’idees i projectes, que va molt més enllà de la simple transmissió de coneixements clàssica del professor a l’alumne. Un dels aspectes que la universitat del segle XXI haurà de potenciar més és el foment de l’emprenedoria, també en l’àmbit de la comunicació a causa de la saturació del mercat dels mitjans tradicionals. Internet i les xarxes socials han dotat als estudiants dels graus de Comunicació, i als joves graduats en aquest àmbit de coneixement, d’unes eines ideals per a poder desenvolupar els seus projectes empresarials a un baix cost i amb una capacitat de repercussió molt alta, i ràpida, en la seva societat de referència. Per això, la taula rodona pretén presentar diverses experiències de projectes empresarials que estudiants o joves graduats han fet en l’àmbit que ens ocupa. Presentarem les experiències d’Adrià Soldevila, director de la publicació digital Marcaje Individual Media, associació de redactors engendrada a la UVic, dedicada a la informació de futbol internacional. Liliana València, una de les fundadores del projecte penedesenc Les 4 Fonts, nascut com a bloc d’opinió socio-política al Baix Penedès després de la mort del digital Penedès21. Eugenio Viñas de Valencia explicarà el seu salt a community manager de valevciaplaza.com

Modera la taula el professor de la UVic Xavier Ginesta, periodista i doctor en Comunicació i Periodisme. Com a periodista ha treballat a Grama TV, El 9 Nou i El 9 Esportiu, publicacions on encara col.labora regularment. També és col.laborador de la secció d’opinió d’El Punt Avui i bloggaire del diari digital Directe!cat


DANIEL ZAFRA MASRIERA - Taula rodona: "Cap a on va la publicitat?"

Actual Director de Màrqueting Social a Fundació La Caixa, Daniel porta a terme la tasca de direcció de la imatge corporativa, màrqueting, en línia i publicitat de totes les activitats de l'Obra Social "la Caixa". Anteriorment va ser Subdirector de Comunicació i Cap de Publicitat dins de l'Àrea de Comunicació de la Fundació. Daniel té experiència en diverses agències de comunicació, màrqueting i RRPP, i ha participat també com a conferenciant en universitats i empreses.

JORDI RAICH - Taula rodona: "La reputació a la xarxa digital"

CEO & Founder de Brandchats i COO & propietari de Tinval Sistemes. Enginyer Industrial (ETSEIT UPC), ha ocupat càrrecs de consultor en diverses multinacionals del sector de la tecnologia i el programari, des de fa 6 anys dirigeix Tinval Sistemes, una empresa innovadora centrada en les tecnologies 2.0 i mitjans socials, que ha desenvolupat la solució de social Media monitoring & Analytics: Brandchats.
 

     Amb el suport de

    
Generalitat

     Patrocinadors

    

     Entitats adherides

    
WWW.JORNADESPREMSAGRATUITA.COM