C/ Aribau, 80 5è 2n • 08036 Barcelona · Tel 93.452.73.71 · redaccio@premsagrautita.com
Inici
Contacta
Qui som
català castellano english

Totes les fotos de les Jornades
Premsa
Serveis i productes
Introducció
Ubicació
Descàrrega documentació ponències
Currículums ponents
Inscripcions i allotjament
Històric: 2es Jornades 2006
Històric: 3es Jornades 2008
Històric: 4es Jornades 2012
Històric: 5es Jornades 2015
Nota premsa 5 setembre

Mateu Ros, president de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta

“El futur de la premsa és que acabi sent tota gratuïta”

 

 ·         Davant les Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta, que se celebraran els propers 25, 26 i 27 d’octubre, Mateu Ros analitza el sector de la premsa a Espanya i la seva creixent influència dins el món dels mitjans de comunicació 

 

·         Catalunya, pionera en aquets tipus de premsa, compta actualment amb més 300 publicacions. Això el converteix en un sector clau per a la normalització lingüística del català.  

  

Barcelona, 5 de setembre de 2006. Les noves perspectives que ha generat l’aparició de la premsa gratuïta dins els mitjans de comunicació serà un dels temes a tractar a les 2es Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta que se celebraran els dies 25, 26 i 27 d’octubre al Centre de Convencions del Fòrum de Barcelona.

 

En aquest sentit, Mateu Ros, president de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta –entitat organitzadora de l’esdeveniment-, creu que el futur de la premsa passa perquè “acabi sent tota gratuïta”. Ros basa els seus arguments en que es tracta “del sector més emergent que hi ha en aquest moments dins el món de la comunicació” i en el “creixent interès dels grans grups mediàtics per introduir-se dins el negoci de la premsa gratuïta”.

 

Radiografia del sector

Catalunya és la pionera en l’aparició de premsa gratuïta a tota Europa, el que li dóna una gran tradició en aquest camp. Les publicacions associades a l’ACPG tenen una tirada conjunta superior als 1.700.000 exemplars i una audiència potencial de 4,5 milions de lectors.

 

Aquestes dades mostren el gran moment de forma en el que es troba el sector, i que, a més, “ajuda de manera indispensable a la normalització lingüística de Catalunya”, segons Mateu Ros. De fet, el 74, 8% de les publicacions que s’editen arreu del territori estan escrites en llengua catalana.

 

Impuls a la premsa de pagament

El gran moment que viu el sector suposa alhora un bon impuls per a la premsa de pagament, i, de fet, actualment ja estan compartint molts projectes conjunts.

 

La premsa de proximitat ha ajudat a creat hàbits de lectura, sobre tot en els sectors populars, com ho demostra el fet de que el 62% dels lectors de premsa gratuïta també consumeixen diaris de pagament.

 

Més sobre les Jornades

Aquests i altres aspectes seran temes a tractar a les 2es Jornades Internacionals de Premsa Gratuïta, que tindran lloc al Centre de Convencions del Fòrum de Barcelona els dies 25, 26 i 27 d’octubre.

 

El programa inclou la presència d’especialistes del sector a nivell mundial, com ara el professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat d’Amsterdam, Piet Bakker, qui oferirà una visió global de la premsa gratuïta a Europa, o la presència d’especialistes locals com Alfonso Nieto, Catedràtic i ex Degà de la Universitat de Navarra.

 

També hi assistiran l’editor i el director de distribució del diari gratuït AmNew York, Russell Pergament i Donald Nizen, publicació que ha suposat un nou tipus de comunicació complementària als diaris de pagament, tot posant èmfasi en el contingut local, i el director del diari argentí Clarín.com, que aportarà la seva experiència dins un món en expansió, com és el de la informació online, a més dels directors de les principals capçaleres de premsa d’àmbit català.

 

Els organitzadors preveuen l’assistència de més de 300 participants tant del sector de la premsa gratuïta, com del món de la comunicació en general, que gaudiran de ponències plenàries nacionals i internacionals, taules sectorials que tractaran àmbits d’interès per a l’editor de premsa gratuïta, especialment per a l’editor de publicacions locals, comarcals i regionals.

 

Més sobre l’ACPG

 

L’Associació Catalana de Premsa Gratuïta va néixer l’any 1997 amb la voluntat de ser l’interlocutor vàlid d’un col·lectiu amb una forta implantació al país que gaudeix d’una gran popularitat i difusió entre tots els sectors de la població.

 

Actualment agrupa la major part de les capçaleres gratuïtes que s’editen a Catalunya i entre els seus objectius està professionalitzar cada cop més el sector, contribuir al seu arrelament i apostar per la qualitat tant en els continguts com en el format.

 

Les 1es Jornades de Premsa Gratuïta es van celebrar l’any 2003 a l'Hotel Barcelona Sants de la ciutat comtal amb un notable èxit.

 

Més informació sobre l’ACPG a www.premsagratuita.com

  

 

 

Per a més informació:

Sergi Vicente / Constanza Saavedra

Tel 93 790 12 53

svicente@strategycomm.net / csaavedra@strategycomm.net

 

 

 

 

 
WWW.JORNADESPREMSAGRATUITA.COM